Kakao i czekolada – jak wpływają na nasze zdrowie?

Od wieków kakao uważane było za cenny napój, bogaty w składniki sprzyjające zachowaniu zdrowia i urody. Ziarna kakaowca są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, niegdyś wierzono w ich magiczną moc uzdrawiania. To wszystko sprawia, że sięganie po kakao w formie napoju lub czekolady może być nie tylko przyjemnością, ale i korzystnie wpływa na nasz organizm.

Grzyby jako remedium na różne choroby

Sezon na grzyby w pełni, dlatego warto wiedzieć nieco więcej na temat ich działania na nasz organizm. Z pewnością są nieodzownym elementem wielu dań, podnoszą ich walory smakowe i wzbogacają zapach. Czy mogą mieć także działanie zdrowotne i być naturalnym lekarstwem przy różnych dolegliwościach?

Polubić bakłażany

Bakłażany należą do tej samej rodziny, co pomidory czy ziemniaki. Nie są jednak tak popularne i lubiane. Często nie wiemy w jaki sposób je przyrządzić i z czym jeść, co czyni bakłażany mniej powszechnymi od innych warzyw. Wśród wielu odmian bakłażanów najczęściej możemy spotkać te z fioletową skórką i białym, porowatym miąższem.

Zielone koktajle

Zielone koktajle to moda, za którą warto podążać. Dlaczego? Przede wszystkim są bardzo zdrowe - zawierają szereg odmładzających antyoksydantów, cenny chlorofil, porządną dawkę błonnika, witamin i składników mineralnych. Są też łatwe w przygotowaniu, lekkostrawne, a jednocześnie niezwykle sycące. Nasz organizm łatwiej trawi „zielone kalorie”, bo nie traci energii na procesy metaboliczne.

Cudowny owoc granatu

Jesień to m.in. sezon na owoc granatu. Warto więc wspomnieć o jego szerokich właściwościach zdrowotnych. Granat należy do owoców jagodowych. Pochodzi z regionu Himalajów, a obecnie uprawiany jest w wielu rejonach świata, gdzie panuje suchy i gorący klimat. Mimo, iż nie rośnie w Polsce zasługuje na naszą uwagę.