Dieta wzmacniająca naturalną odporność organizmu

dieta-wzmacniajaca-naturalna-odpornosc-organizmu

Najlepszym i najzdrowszym sposobem na wzmocnienie naszej odporności jest odpowiednia dieta. Powinna nie tylko wzmacniać naturalną barierę ochronną naszego organizmu, ale także działać rozgrzewająco i bakteriobójczo. Witaminy i składniki mineralne dostarczane w postaci suplementów, aby były skuteczne muszą być spożywane w odpowiednich dawkach i regularnie, co nie zawsze jest łatwe do zrealizowania. Dodatkowo składniki naturalnie występujące w codziennej diecie są znacznie łatwiej przyswajane przez nasz układ pokarmowy niż syntetyczne, obecne w suplementach czy lekach.

Główną zasadą, której powinniśmy przestrzegać chcąc uchronić się przed infekcjami jest regularne dostarczanie energii, w celu ogrzania organizmu i pokrycia jego bieżących potrzeb. Niedożywiony lub nieodpowiednio odżywiony organizm traci niezbędną energię do pokrycia zapotrzebowania, co w efekcie znacznie go osłabia a wirusy/bakterie łatwo mogą nas zaatakować. Jedz zatem regularnie – minimum 3 posiłki dziennie, a najlepiej 4 do 5. Jeśli jesz tylko 3 razy w ciągu dnia, pamiętaj, aby przerwa między poszczególnymi posiłkami nie była dłuższa niż 4-5 godzin. 

Zarówno skład jak i forma posiłku powinna być odpowiednio dobrana do pory roku. Latem chętniej sięgamy po orzeźwiające smaki, zimą i jesienią powinniśmy stawiać na produkty bądź potrawy ogrzewające. Jedz przynajmniej jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Najlepiej jest jednak zwiększyć ich ilość. Zarówno śniadanie jak obiad czy kolacja świetnie sprawdzają się w tej formie. Wystarczy wzbogacić swój jadłospis o zupy – rano zupa zbożowa (płatki owsiane lub inne pełnoziarniste/kasza z mlekiem lub tylko na wodzie, ale za to z dodatkiem owoców, orzechów i rozgrzewających przypraw), a na kolację lub obiad zupa na wywarze warzywnym z dużą ilością warzyw, kaszą/ryżem brązowym/ziemniakami i ewentualnie dodatkiem mięsa. Jeśli nie lubisz tradycyjnych zup zmiksuj je na pyszny i aromatyczny krem.

W diecie nie powinno też zabraknąć:

  • produktów pełnoziarnistych – pieczywa z pełnego ziarna, płatków owsianych, żytnich, kaszy jaglanej, gryczanej, pęczak, ryżu naturalnego, makaronu pełnoziarnistego – zawierają mnóstwo węglowodanów złożonych, które dostarczają sporo energii, witamin z grupy B (wzmacniają naturalną barierę obronną organizmu) i mikroelementów, m.in. magnezu i cynku (wspomaga odporność, poprzez zwiększenie liczby przeciwciał)
  • owoców i warzyw – będących źródłem witamin, składników mineralnych, a jednocześnie antyoksydantów – zwalczających wolne rodniki, które m.in. przyczyniają się do powstawania chorób. Warzywa są źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje przemianę materii, pozwala na szybsze wydalenie z organizmu toksyn i szkodliwych związków przemiany materii. Dodatkowo włókno pokarmowe jest pożywką dla drobnoustrojów, dzięki czemu może wpływać na skład mikroflory jelitowej, a więc regulować odporność. Warzywa zawierają składniki odżywcze (beta-karoten, witaminy z grupy B, selen, cynk, żelazo), wzmacniające układ immunologiczny.
  • ryb – bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, które także podnoszą naturalną odporność
  • imbiru, gałki muszkatołowej, czosnku, cebuli, papryki chilli, cynamonu – czyli przypraw i dodatków o działaniu rozgrzewającym, bakteriobójczym
  • orzechów włoskich i innych – mają kwasy omega-3, zdrowe tłuszcze roślinne, witaminy z grupy B
  • awokado – to bardzo zdrowa dawka witamin, składników mineralnych i tłuszczów roślinnych

Uwaga! Fermentowane produkty mleczne – jogurty, kefiry, maślanki – zawierają naturalne probiotyki wzbogacające florę bakteryjną w naszych jelitach, a tym samym zwiększają odporność. Mimo to nie są polecane w okresie jesienno-zimowym, ponieważ działają mocno ochładzająco. Produkty te mogą być jedzone w formie dodatku np. pieczone owoce z odrobiną jogurtu przyprawionego cynamonem i imbirem.