Grzyby jako remedium na różne choroby

grzyby-jako-remedium-na-rozne-choroby

Sezon na grzyby w pełni, dlatego warto wiedzieć nieco więcej na temat ich działania na nasz organizm. Z pewnością są nieodzownym elementem wielu dań, podnoszą ich walory smakowe i wzbogacają zapach. Czy mogą mieć także działanie zdrowotne i być naturalnym lekarstwem przy różnych dolegliwościach?

Do najczęściej występujących leśnych grzybów jadalnych spotykanych na terenie naszego kraju należą: koźlarz babka, maślaki, podgrzybki, borowik szlachetny, kurka (pieprznik jadalny), kania, gąska zielona, mleczaj rydz czy opieńka miodowa. Do grzybów typowo hodowlanych zalicza się przede wszystkim pieczarki oraz boczniaki ostrygowate, oczywiście występują one naturalnie w lasach, natomiast na rynku pochodzą głownie z hodowli. W sklepach możemy również spotkać grzyby azjatyckie – shiitake czy grzyby mun.

Warto wiedzieć, że grzyby działają na organizm alkalizująco, podczas gdy większość produktów w naszej diecie jest kwasotwórczych. Wśród produktów pochodzenia roślinnego mają stosunkowo wysoką zawartość białka, są także bogate w miedź, cynk, żelazo i fosfor. Jako jedne z niewielu produktów roślinnych zawierają witaminę D! Mają także sporą ilość witamin z grupy B.

Grzyby są bogatym źródłem chromu – składnika mineralnego będącego częstym elementem suplementów diety dla osób odchudzających się. Chrom reguluje poziom cukru we krwi, zwiększając skuteczność działania insuliny – hormonu odpowiedzialnego za utrzymanie odpowiedniego stężenia glukozy we krwi. Unikanie gwałtownych wahań cukru sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, zmniejszając chęć ciągłego podjadania np. słodyczy. Warto wiedzieć, że chrom obecny jest również we wszystkich produktach pełnoziarnistych.

Wiele grzybów ma działanie zdrowotne m.in. obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Coraz częściej mówi się o ich działaniu przeciwnowotworowym. Mamy też dostęp do grzybów azjatyckich – shiitake czy mun, których walory zdrowotne są szeroko rozpowszechnione i przebadane.

Grzyby mun (uszak bzowy) mogą przeciwdziałać powstawaniu zakrzepów i zatorów krwionośnych. Dzieję się tak dlatego, iż blokują działanie substancji zwanej tromboksanem w organizmie, w efekcie czego obniżona zostaje zdolność płytek krwi do zlepiania się, które to właśnie jest jednym z głównych czynników powstawania skrzepów. Związkiem odpowiedzialnym za działanie przeciwzakrzepowe grzybów mun jest adenozyna, występująca także w czosnku i cebuli.

Grzyby shiitake (twardziak shiitake) zwiększają odporność orgiazmu. Obecność letinanu – substancji przeciwwirusowej – powoduje wzmocnienie systemu immunologicznego. Twardziak shiitake może także obniżać poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Należy także do produktów o działaniu przeciwnowotworowym. Zawiera niewielkie ilości białka, witamin z grupy B oraz witaminy C, potasu, magnezu i fosforu.

Tych niezwykle aromatycznych owoców leśnych nie powinny jednak spożywać dzieci, osoby z zespołem jelita drażliwego oraz dolegliwościami żołądkowymi, ze względu na ich ciężkostrawne działanie.