Przekąska na zdrowie

przekaska-na-zdrowie

To, że regularne spożywanie posiłków jest bardzo ważne w każdej diecie chyba już powszechnie wiadomo. Jednak bardzo często spotykamy się z opinią, że kawa czy herbatnik to też dobra przekąska. Jak jest naprawdę? I jak zrobić, aby ta przekąska dodawała energii niż jej pozbawiała? 

Jak zaplanować przekąski?

Przede wszystkim przekąska musi być także równie dokładnie zaplanowana, jak główne posiłki. Dlatego też warto przyjrzeć się, co będziemy spożywać na śniadanie – czy będzie ona na słodko, czy na słono i dopasować do tego II śniadanie, np.:

  • jeśli na śniadanie były płatki z mlekiem, na przekąskę wybierzmy kanapkę z serkiem i warzywami/lekka sałatkę warzywną,
  • jeśli na pierwszy posiłek była jajecznica ze szczypiorkiem, na II śniadanie weźmy świeże owoce i jogurt naturalny.Przekąski powinny być wzięte z domu lub tak zaplanowane, aby można było je łatwo kupić w sklepie (np. jogurt, serek wiejski) lub małym punkcie gastronomicznym (np. kanapka lub sałatka). 

Co jest ważne w przekąsce?

Głównym celem przekąski jest dostarczenie choćby odrobiny energii, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu łagodzi się uczucie głodu i wymusza regularność spożywania posiłków o niezbyt dużej objętości, co jest dobre nie tylko dla naszego samopoczucia, ale także figury. Dlatego też przekąska – czy to w formie II śniadania czy podwieczorku – powinna być zdrowa i bogata w świeże warzywa lub/i owoce. 

  • Dla dzieci, młodzieży przekąska powinna dostarczać także pełnowartościowego białka, np.: kanapka z szynką i warzywami, koktajl mleczno-zbożowy czy sałatka na bazie mixu sałat z wędzony łososiem i lekkim dressingiem. 
  • Osoby pracujące w silnym napięciu powinny zadbać także o odpowiednią ilość magnezu i wapnia w posiłku. Dlatego też w takim przypadku idealnie sprawdzają się np. zielone koktajle z owocami na bazie jogurtu czy maślanki. 
  • Osoby dbające w szczególny sposób o wygląd i urodę mogą zafundować sobie lekkie, najlepiej zielone, koktajle na bazie świeżych liści np. szpinaku, roszponki czy jarmużu z dodatkiem odżywczych owoców, np. banana, mango czy ananasa.
  • Pracownicy wykonujący cięższe prace fizyczne powinni zwrócić uwagę na to, aby przekąska dostarczała znacznych ilości węglowodanów, które są głównym źródłem energii w prawidłowej diecie, a także – antyoksydantów. Sałatki makaronowe na zimno, sałatki z ziemniaczaną wkładką to idealne przekąski. 

Pamiętajmy o tym, że przekąski jak sama nazwa wskazuje to stosunkowa mała przegryzka pomiędzy głównymi posiłkami. Dlatego też nie powinna nas nasycać i wypełniać, a jedynie delikatnie gasić głód.