Dynia – dla zdrowia i szczupłej sylwetki

dynia-dla-zdrowia-i-szczuplej-sylwetki

Większość odmian dyni ma miąższ o słodkawym smaku. Świetnie nadaje się do pieczenia, gotowania, duszenia czy smażenia. Warto też wykorzystać pestki dyni, można je piec lub smażyć. Są wspaniałym dodatkiem do sałatek czy zup, lub zdrową formą przekąski np. zamiast chipsów. Warta polecenia jest zwłaszcza dynia hokkaido, której skórka jest jadalna, nie trzeba więc tracić czasu i energii na jej usunięcie.

Owoc dyni jest niezwykle cennym składnikiem diety. Zarówno miąższ i pestki/nasiona wykazują wysoką wartość odżywczą. To cenne źródło białka roślinnego i węglowodanów (także błonnika pokarmowego), obfitują w potas i wapń, są także cennym źródłem witamin A, beta-karotenu (prowitaminy A) oraz witaminy E, które należą do przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze inaczej zwane antyoksydantami, chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem się i chorobami. Według badań już 15-20 mg beta-karotenu dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu o 40%. Inne dane pokazują, że wysoki poziom witamin A, w tym beta-karotenu znacznie podnosi szanse przeżycia i ułatwia rekonwalescencję u osób po przebytym udarze mózgu. Nie można również zapominać o roli witaminy A w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. Warto wiedzieć, że im dynia mocniej pomarańczowa, tym więcej będzie miała antyoksydantów. Wybieraj więc te o jak najbardziej nasyconym kolorze.

Dzięki zawartości błonnika pokarmowego, a przy tym dużej ilości wody, dynia pomaga zwalczyć zaparcia, przyspiesza perystaltykę jelit, a przy tym jest niezwykle lekkostrawna (dlatego poleca się ją przy chorobach przewodu pokarmowego i w diecie niemowląt czy małych dzieci). Wysoka zawartość wody pomaga także zlikwidować uporczywe obrzęki powstające na skutek odwodnienia organizmu. Ze względu na niską ilość sodu dynia polecana jest dla osób z nadciśnieniem tętniczym oraz małych dzieci. Jednocześnie zawiera sporo potasu, który wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz reguluję gospodarkę wodną organizmu.

Kolejnym atutem jest bardzo niska zawartość sodu (4 mg w 100 g miąższu). Wszystkie osoby odchudzające się lub dbające o utrzymanie szczupłej sylwetki mogą bez obaw włączyć dynię do swojej diety, jej miąższ jest niskoenergetyczny (w 100 g znajdziemy tylko 28 kcal). Wprawdzie nasiona są nieco bardziej kaloryczne, ale to wcale nie oznacza, że nie powinniśmy ich jeść – wręcz przeciwnie! W 100 g (około 10 płaskich łyżkach) pestek dyni jest około 556 kcal. Jednak pestki są bogate w białko roślinne i tłuszcz (ten zdrowy – kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone). Dostarczają także dużych ilości potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi – są cennym źródłem składników mineralnych. To jeszcze nie wszystko – nasiona zawierają również wiele witamin: witaminę A, beta-karoten, witaminę E oraz foliany.

Kwasy foliowy (foliany) i żelazo to bardzo ważne składniki w diecie kobiet planujących lub będących w ciąży oraz kobiet karmiących. Żelazo zapobiega i pomaga leczyć anemię. Kwasy tłuszczowe nienasycone nawilżają skórę i chronią przed chorobami serca. Cynk obecny w dużej ilości w pestkach dyni znacznie zwiększa odporność, regulując działanie układu immunologicznego.

Z pestek dyni produkuje się olej, który jest jeszcze bardziej skoncentrowanym źródłem składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Olej z pestek dyni może być stosowany na zimno (do sałatek lub do skrapiania gotowanych/pieczonych potraw już po obróbce cieplnej). Nie powinniśmy poddawać go ogrzewaniu, ponieważ traci swoje zdrowotne właściwości i zmienia skład.

Na jesień polecam mocno rozgrzewającą, energetyczną i podnoszącą naszą naturalną odporność zupę krem z dyni z prażonymi pestkami dyni i słonecznika! Polecamy przepis na zupę dyniową na słodko.