Dlaczego warto sięgać po rośliny strączkowe w zimie?
Gdy za oknem trwa zima, nie ma mowy żebyśmy przetrwali bez ciepłego, pożywnego posiłku. Wracamy wówczas chętnie do treściwego, sycącego jedzenia. Chętnie na talerzu gościmy kotlety, zasmażaną kapustę, kluseczki okraszone słoninką, tłuste i treściwe zupy. Taka dieta sprawia, że na koniec zimy mamy kilka kilogramów więcej, a nasze wyniki badań krwi wskazują na wyższe wartości cholesterolu. Co zatem zrobić aby jeść treściwie i zdrowo zimą? A gdyby tak przygotowywać ciepłe i pożywne dania bazujące na roślinach strączkowych?
Pomysły na mądre i modne przekąski dla dzieci i młodzieży
Zgodnie ze stanowiskiem polskich ekspertów żywieniowych, opublikowanym we wrześniu 2015 roku, przekąszanie pomiędzy głównymi posiłkami nie jest złym nawykiem, pod warunkiem, że dokonujemy zdrowych wyborów. W obliczu wciąż wzrastającego odsetka dzieci z nadwagą i otyłością, bardzo ważne jest, aby proponować tej grupie osób, zdrowe, a jednocześnie wizualnie atrakcyjne i modne przekąski.
Od czego zacząć zdrowe odżywianie – metoda małych kroczków w praktyce
Przychodzi Nowy Rok i wiele osób czyni postanowienia. Często są one związane z zadbaniem o siebie: schudnę, będę zdrowo się odżywiać. Niestety wielu z nas nie utrzymuje długoterminowej zmiany i już w połowie stycznia wraca do dawnego trybu życia, a co za tym idzie gorszego samopoczucia i zniechęcenia.
Jarmuż i brukselka – królewska para warzywna
Warzywa z rodziny kapustnych doceniano już w starożytności. Brukselka i jarmuż, również należące do warzyw kapustnych, nie do końca zaznały tak wielkiej sławy, a skrywają w sobie wiele dobrego i mogą spokojnie kandydować na Króla i Królową warzyw. Co takiego cennego odnajdziemy właśnie w tych produktach?
Przedświąteczny chaos a nadmierne kilogramy
Grudzień to miesiąc bardzo trudny do zadbania o swoją sylwetkę. Nie dość, że przed nami święta, podczas których często spożywa się zbyt dużo zbyt ciężkich i zbyt tłustych potraw to jeszcze krótkie dni, które nie sprzyjają aktywności, zabiegania związane z końcem roku, szaleństwo prezentowe, mikołajki, jasełka, adwent i … jeszcze te służbowe śledziki. No właśnie, jak poukładać sobie jadłospis, aby jeszcze przed świętami nie zrobiło w pasku za ciasno?