Dogrzej się na jesień

Gdy za oknem chłód, wiatr i deszcz myślimy jak tu się rozgrzać. Z wnętrza szafy wyciągamy grube swetry, zakładamy kozaki, gruby szalik… Jeśli nadal nam zimno i uchodzimy wśród rodziny i przyjaciół za wiecznego zmarźlucha, warto pomyśleć o pewnych modyfikacjach w diecie, które sprawią, że rozgrzejemy nasz organizm od środka.

Dekalog żywienia w insulinooporności

Osoby chorujące na insulinooporność bardzo często nie wiedzą co im wolno jeść, a czego nie. Prezentujemy 10 najważniejszych zasad dietetycznych, z którymi warto aby zaznajomili się wszyscy insulinooporni.

Dynia – warzywo jesieni

Sezon na dynie w pełni. Warto z niego skorzystać, bo dynia daje nie tylko nieskończone możliwości jej wykorzystania, ale także jest wartościowa z punktu widzenia żywienia człowieka.

Owsianka – królowa śniadań

Niedawno obchodziliśmy światowy dzień owsianki. Dlaczego zwykła owsianka ma swój międzynarodowy dzień? Czy jest ona aż tak zdrowa, smaczna i popularna? Otóż TAK – znana jest praktycznie na całym świecie. Różnice w jej podawaniu wynikają najczęściej z dostępności dodawanych do nich owoców, a nawet warzyw, a także z popularności (bądź jego braku) produktów mlecznych.

Zdrowe zamienniki cukru

Sacharoza, czyli tradycyjny cukier z cukiernicy nie jest zalecany przez dietetyków i żywieniowców. Co więcej, symbol kostki cukru został jednoznacznie skreślony w najnowszej piramidzie zdrowia. Jak więc sobie radzić, jeśli czasem chodzi za nami coś słodkiego?