Poznaj dietę DASH i zredukuj nadciśnienie!

Nadciśnienie tętnicze to schorzenie, które, według szacunków epidemiologów, dotyka ok. 25% dorosłej populacji w krajach uprzemysłowionych. Dieta DASH (Dietatary Approaches to Stop Hypertension) opracowana przez amerykańskich naukowców jest skuteczną metodą, aby samodzielnie obniżyć wartości ciśnienia tętniczego w ciągu kilku tygodni.

Święta Wielkanocne – zadbajmy o więcej zdrowia!

Niebawem Wielkanoc, niby tylko dwa dni spotkań rodzinnych i świętowania. Lecz z góry wiadomo – mama przygotuje barszcz z kiełbasą, ciocia Ela upiecze swój swojski pasztet. Na stole nie zabraknie też mazurków, bab wielkanocnych i innych smakołyków, które są kaloryczne i sprawiają, że po dwóch dniach, mamy 2 kg więcej tu i tam… A gdyby w tym roku wprowadzić więcej zdrowia w nasze potrawy?

7 pytań na temat odżywiania, które powinni zadać sobie rodzice dzieci szkolnych

Zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży gwarantuje ich prawidłowych rozwój psychofizyczny, zdolności do koncentracji, możliwości poznawcze. Większość rodziców zdaje sobie sprawę z wagi racjonalnego odżywiania. Jednakże czy w codziennych wyborach, przekłada się to również na praktykę? Warto to sprawdzić.

Jak ozdrowić dania z makaronem?

Makaron lubi sos – ten fakt każdy z nas potwierdzi. Czy pomidorowy, carbonara czy aglio olio. Wszystko świetnie pasuje… Jedyny szkopuł, że w takim daniu brakuje warzyw. Dlatego też dla wielbicieli dań z kluchami, jest rozwiązanie. Sosy pesto, które możemy przygotować z wielu warzyw – oto recepta na zdrowe danie z makaronem. Trochę historii

Dlaczego warto sięgać po rośliny strączkowe w zimie?

Gdy za oknem trwa zima, nie ma mowy żebyśmy przetrwali bez ciepłego, pożywnego posiłku. Wracamy wówczas chętnie do treściwego, sycącego jedzenia. Chętnie na talerzu gościmy kotlety, zasmażaną kapustę, kluseczki okraszone słoninką, tłuste i treściwe zupy. Taka dieta sprawia, że na koniec zimy mamy kilka kilogramów więcej, a nasze wyniki badań krwi wskazują na wyższe wartości cholesterolu. Co zatem zrobić aby jeść treściwie i zdrowo zimą? A gdyby tak przygotowywać ciepłe i pożywne dania bazujące na roślinach strączkowych?