Jedz sezonowo i kolorowo część I

Jesień w pełni. Zima powoli puka do naszych drzwi. W tym okresie często dieta Polaków obfituje w produkty mięsne, ziemniaki, pieczywo i tłuszcze. Coraz mniej na talerzu pojawia się warzyw… Tymczasem niezależnie od aury, nasza dieta powinna obfitować w jarzyny. W jakiej postaci najlepiej je jeść, jak doprawiać, aby było smakowicie i kolorowo?

Wyżywić czy odżywić nastolatka?

Okres nastoletni to duże wyzwanie w sferze żywienia dla rodziców. Z jednej strony nasza pociecha jest coraz bardziej niezależna, co objawia się, również, w samodzielnym wyborze produktów, które spożywa, z drugiej zaś strony, ma ogromne potrzeby żywieniowe związane z intensywnym wzrostem i rozwojem.

Szykujemy wyprawkę szkolniaka – zaplanujmy wspólnie menu na nowy rok szkolny

W sierpniu rusza cała machina związana z zakupem wyprawki szkolnej dla dziecka. Wszędzie pełno jest promocji – sprzedawcy prześcigają się, aby zapewnić najwyższej jakości plecaki, długopisy, piórniki, etc. Jest to ważny element szkolnej wyprawki, aby nasza pociecha mogła zdobywać wiedzę. Jednakże równie ważnym ogniwem, o którym często zapominamy, jest to co włożymy naszemu dziecku do brzucha.

Sałatkowe love story na wakacje

Lato to pora roku, w której mile widziane są potrawy orzeźwiające. Nawet Tradycyjna Medycyna Chińska, która zakłada odżywianie zgodne z porami roku, zezwala w okresie letnim na spożywanie surowych warzyw i owoców w większych ilościach. Jak zatem z głową zaplanować jadłospis oparty na sałatkowym szaleństwie?

Dieta przeciwzapalna – czy to ma sens?

Ostatnio wiele mówi się o przewlekłym stanie zapalnym, jako przyczynie wielu chorób, zwłaszcza tych o podłożu autoimmunologicznym. Czy faktycznie powinniśmy klasyfikować żywność na taką, która nasila procesy destrukcyjne w naszym organizmie i na taką która wpływa uspokajająco?