Jesień - najlepszy czas na odchudzanie

jesien-najlepszy-czas-na-odchudzanie

Jesień to czas zbiorów, czas, w którym łapiemy ostatnie promienie ciepłego słońca, czas kiedy dzień się skraca, a noc wydłuża. Jednak jak wynika z własnych obserwacji – to właśnie jesienią najłatwiej podjąć próbę o redukcję masy ciała. Dlaczego akurat jesienią pacjenci najłatwiej chudną i najmniej natrafiają przeróżnych trudności? 

  • Mniej wyjść na grilla, lody, pikniki daje więcej możliwości jeśli chodzi o planowanie jadłospisu, a także opieraniu się pysznym daniom. Czym bardziej poukładany dzień, przewidywalne zdarzenia w ciągu dania tym łatwiej zapanować nad jadłospisem.
  • Na jesieni jest mniej uroczystości typu ślub z weselem, chrzest dziecka, komunia itd. Oznacza to, że nie jesteśmy tak często poddawani próbie uginającego się przaśnego stołu. 
  • Jesień obfituje w warzywa typu cukinia, dynia, bakłażan, papryka, sałaty itd. Są to produkty wprost stworzone do przygotowywania lekkich, dietetycznych dań, które nie tylko będą niskokaloryczne, ale przede wszystkim będą zdrowe i smaczne. 
  • Jesień to czas jabłek, gruszek i śliwek. Za nami już sezon na truskawki, które wyjada się łubiankami i czereśni, których spożywa się aż zobaczy się dno miski. Jesteśmy już nasyceni owocami i jabłka, gruszki i śliwki nie są już aż tak bardzo łakomym kąskiem. 
  • Wrzesień to czas kiedy po wakacjach wszystko wraca do starego porządku. Powoli wszyscy wracają na dobre z urlopów, dzieci idą do szkół – życie jest bardziej uporządkowane, a przez to i jadłospis staje się bardziej uporządkowany. 
  • Jesienna pogoda – szczególnie w pierwszej połowie jesieni – sprzyja aktywności fizycznej. Nie jest już tak gorąco, że nie da się wyjść z domu na lekki jogging czy szybką przejażdżkę na rowerze. Poza tym, co roku – jesień trwa nieco dłużej, a słoneczne, bezdeszczowe dni pojawiają się coraz częściej. Mamy więc więcej możliwości, aby się poruszać. 
  • Na jesieni nie ma też specjalnie świąt związanych z obfitym jedzeniem. Przecież przez święta bożonarodzeniowe Polacy tyją średnio 3kg w ciągu tych kilku dni. A jak trudno jest zrzucić te ostatnie 3kg to większość z nas wie. 

Jesień to bardzo dobry czas na start diety odchudzającej. Warto jednak pamiętać o tym, że chłodniejsze temperatury, większa podatność na infekcje może nam szybko popsuć plany związane z piękną sylwetką. Dlatego też warto wprowadzić kilka jesiennych modyfikacji w jadłospisie: 

  • spożywajmy jak najwięcej ciepłych posiłków – ciepły obiad zjedzony w środku dnia to już konieczność
  • przyjrzyjmy się ciepłej zupom kremom doprawionym rozgrzewającymi przyprawami np. zupa krem z dyni z imbirem, krem z marchewki z chili, krem z kalafiora z chrzanem itd. 
  • warto wprowadzić zwyczaj zjadania kaszy jaglanej. Najlepiej sprawdza się ona na śniadania w duecie z jabłkiem, gruszką z dodatkiem cynamonu lub wanilii. Idealnie też pasuje do rzadszych zup (nawet do rosołu), a także do klasycznych sałatek.

Nie sugerujmy się tym, że do lata jest jeszcze masa czasu i na pewno zdążymy jeszcze schudnąć – weźmy wagę w swoje ręce właśnie teraz kiedy efekty można zobaczyć szybciej niż myślisz.