Polubić bakłażany

polubic-baklazany

Bakłażany należą do tej samej rodziny, co pomidory czy ziemniaki. Nie są jednak tak popularne i lubiane. Często nie wiemy w jaki sposób je przyrządzić i z czym jeść, co czyni bakłażany mniej powszechnymi od innych warzyw. Wśród wielu odmian bakłażanów najczęściej możemy spotkać te z fioletową skórką i białym, porowatym miąższem

Warzywa z rodziny psiankowatych (bakłażany, pomidory czy papryka) są uważane za produkty o właściwościach przeciwnowotworowych. Bakłażany są moczopędne i bakteriobójcze, mają także działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi. Jednak nie dla wszystkich polecane są jako codzienny składnik diety – osoby cierpiące na reumatyzm powinny unikać wszystkich produktów z rodziny psiankowatych, ponieważ zaostrzają objawy choroby (obrzęki, ból stawów i ograniczenie ich ruchomości).

Warto znać wartość odżywczą bakłażana, bowiem w 100 kcal ma tylko 22 kcal! Do tego jest bogatym źródłem selenu, potasu, fosforu, żelaza oraz witamin z grupy B, witaminy A i C. Jak wszystkie warzywa należy do produktów zasadotwórczych.

Bakłażana można przyrządzać na wiele sposobów: grillować, piec, dusić czy smażyć. Smażenia nie polecam ze względów dietetycznych – bakłażany bowiem bardzo łatwo chłoną tłuszczu. Polecam wszystkim moją sałatkę z bakłażanem, awokado i krewetkami.