Zdrowe zamienniki cukru

zdrowe-zamienniki-cukru

Sacharoza, czyli tradycyjny cukier z cukiernicy nie jest zalecany przez dietetyków i żywieniowców. Co więcej, symbol kostki cukru został jednoznacznie skreślony w najnowszej piramidzie zdrowia. Jak więc sobie radzić, jeśli czasem chodzi za nami coś słodkiego? 

Cukier brzozowy

Najkorzystniejszym rozwiązaniem wydaje się wykorzystanie cukru brzozowego, zwanego inaczej ksylitolem. Ważne jest jednak, aby był on prawdziwy, pochodzący z Finlandii, a nie z Chin. 

Ksylitol, w przeciwieństwie do sacharozy - jest korzystny dla zębów, gdyż pozwala na lepsze wykorzystanie wapnia z pożywienia, a także ogranicza wzrost i rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy. 

Ponadto, ksylitol nie wpływa na zwiększanie się glikemii poposiłkowej i dostarcza o prawie połowę mniej energii niż cukier z cukiernicy.

Czy zatem ksylitol ma jakieś wady? Niestety jego zbyt duże spożycie może wywoływać biegunki. Nie jest też zalecany dzieciom poniżej 3 roku życia – głównie ze względu na niedojrzały w pełni układ trawienny. Rozpoczynając przygodę z ksylitolem należy wprowadzać go stopniowo, aby nijako przyzwyczaić brzuch do nowego produktu. 

Stewia

Stewia to kolejna propozycja na słodkie co nie co. Stewia to roślina o nieziemsko słodkich liściach. W handlu naj częściej można spotkać proszek, tabletki czy krople z glikozydami pochodzącymi ze stewii. Jedna kropla odpowiada jednej łyżeczce cukru. Stewia nie ma wpływu na podnoszenie się stężenia cukru we krwi, a także jest neutralna dla zębów. 

Sceptycy zarzucają jej, że ma gorzki posmak. Dlatego też najlepiej sprawdzają się świeże liście, które w łatwy sposób możemy samodzielnie wyhodować w doniczce na parapecie. jeden listek = jednej łyżeczce cukru. 

Miód pszczeli

Miód pszczeli to chyba najpowszechniejszy zamiennik cukru. Można go śmiało wykorzystywać, ale należy pamiętać o tym, że miód składa się z cukrów prostych, które niestety nie są wskazane dla diabetyków oraz osób zagrożonych cukrzycą. Miód potrafi także dać silny odczyn alergiczny – szczególnie jeśli mamy do czynienia z osobą uczuloną na jad pszczeli. 

Miód ma jednej szereg zalet: ma działanie antywirusowe, antybiotyczne, jest źródłem aminokwasów, składników mineralnych i wiele innych. Poza tym, jego różnorodność w smakach jest bardzo duża, co pozwala urozmaicać dietę urozmaicając miody. 

Wybierając miód należy zwrócić uwagę na to czy nie jest oszukany np. rozcieńczony wodą, z dodatkiem cukru i czy nie jest podgrzany tak, aby się nie krystalizował. 

Daktyle

Daktyle oraz syrop daktylowy to kolejne rozwiązanie, aby osłodzić nieco jadłospis. Wystarczy suszone daktyle namoczyć, a następnie miękkie – zmiksować i dodawać niczym syrop. Należy jednak pamiętać o tym, że są one bardzo bogatym źródłem energii, ale także błonnika pokarmowego i cennego dla układu krążenia – potasu. 

Odrobina słodyczy dodana do ulubionego dressingu powoduje, że chętniej sięgamy po świeże warzywa. Dlatego też czasami warto – w zdrowy sposób – dosłodzić sobie danie, które może niekoniecznie jest naszym faworytem.