Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem

salatka-ze-szparagow-z-wedzonym-kurczakiem

Przygotowanie:
Szparagi obrać i ugotować (każdy rodzaj osobno) we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną cukru i wystudzić. Sałaty wymieszać delikatnie w misce ze szparagami, ogórkiem, cząstkami truskawek i pomidorków koktajlowych oraz pokrojonym w paski kurczakiem. Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Tak powstałym sosem skropić sałatkę i udekorować ją cząstkami jajek przepiórczych.

 

Składniki (dla 4 osób):
1 mały pęczek białych szparagów
1 mały pęczek zielonych szparagów
12 świeżych truskawek
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
12 pomidorków koktajlowych
½ świeżego, oczyszczonego z nasion ogórka pokrojonego w cząstki
8 ugotowanych jajek przepiórczych
1 wędzona (ew. grillowana) pierś z kurczaka

Sos:
4 łyżki Oliwy z oliwek Borges
1 łyżka musztardy francuskiej
2 dymki ze szczypiorem
1 ząbek czosnku
50 ml bulionu warzywnego
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku