Sałatka z ryżem

salatka-z-ryzem
Ziarenka ryżu wplecione między listki sałaty, polecamy taką kombinację z kilku powodów. Przede wszystkim dostarczy nam dużo cennego błonnika, witamin i węglowodanów, ale co ważne serwowanie takiej sałatki do mięs lub ryb z grilla zwalnia nas już z obowiązku podawania innych przystawek - ziemniaków lub pieczywa. Wielka misa sałatki ryżowej to również piękna ozdoba stołu, która będzie kusić waszych gości by sięgali po więcej...

Przygotowanie:
Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Przygotuj sos – do oliwy dodaj sok z cytryny, posiekaną mięte, przyprawy i następnie dokładnie wymieszaj. Do półmiska wsyp zawartość opakowania sałaty Family, wystudzony ryż, posiekany szczypiorek i miętę. Przed podaniem całość polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.

Składniki (dla 4 osób):
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Family

100 g ryżu dzikiego&parboiled
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka soku z cytryny
Przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku