Na skróty
Dietetyk radzi
Dlaczego warto sięgać po rośliny strączkowe w zimie? Dlaczego warto sięgać po rośliny strączkowe w zimie?
Gdy za oknem trwa zima, nie ma mowy żebyśmy przetrwali bez ciepłego, pożywnego posiłku. Wracamy wówczas chętnie do treściwego, sycącego jedzenia. Chętnie na talerzu gościmy kotlety, zasmażaną kapustę, kluseczki okraszone słoninką, tłuste i treściwe zupy. Taka dieta sprawia, że na koniec zimy mamy kilka kilogramów więcej, a nasze wyniki badań krwi wskazują na wyższe wartości cholesterolu. Co zatem zrobić aby jeść treściwie i zdrowo zimą? A gdyby tak przygotowywać ciepłe i pożywne dania bazujące na roślinach strączkowych?
Sport
Aktywność fizyczna okiem dietetyka Aktywność fizyczna okiem dietetyka
Jak każdy wie, nie ma mowy o zdrowym stylu życia, jeśli aktywność fizyczna kuleje. Można prowadzić dziesiątki diet, kuracji oczyszczających, zabiegów pielęgnacyjnych, ale jeśli nie uprawiamy regularnie sportów to efektów możemy nigdy nie zobaczyć.
Podróże kulinarne
Purpurowy superfood Purpurowy superfood
Czy wiecie, że do niedawna mieszkańcy japońskiej Okinawy stanowili najdłużej żyjącą, najzdrowszą społeczność na świecie? Zalew zachodnim śmieciowym jedzeniem osłabił niestety statystki, ale dieta okinawska wciąż fascynuje naturopatów i dietetyków. I oto poza świeżą surową rybą, glonami, owocami, na talerzach wyspiarzy często gości słodki, purpurowy ziemniak.