„Świeże na talerze” czyli kulinarne warsztaty z Fit&Easy

Termin:
3.12.2015 r.

Miejsce:
Smolna 8 Studio w Warszawie

Wśród zaproszonych gości znalazły się blogujace mamy. Uczestniczki miały okazję poznać trochę trików jak serwować zdrowe i zielone warzywa, by smakowały maluchom. Wspólne gotowanie poprzedziła część teoretyczna. Prezentację na temat roli świeżych, zielonych warzyw w diecie dzieci poprowadziła mgr inż. Magda Szymańska z Poradni Dietetycznej Food&Diet. Po niej głos zabrał Paweł Szymczak, reprezentujacy jednego z dostawców warzyw dla produktów Fit&Easy. Opowiadał o tym jak się uprawia sałaty, gdzie rosną i jak się o nie dba, by zapenić wysoką jakość i bezpieczeństwo oferowanej żywności.
Część kulinarną warsztatów prowadziła Julita Strzałkowska z wrzacakuchnia.pl, która na co dzień dba również o zdrowe menu dwójki swoich dzieci. Ona też opracowała przepisy na potrawy, które z pewnością polubią najmłodsi. Bazą wszystkich dań były produkty Fit&Easy.

Przepisy:
Zielone pancakes z owocami
Spaghetti z pesto jarmużowym
Pudding chia z musem z roszponki i mango
Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmużowo-groszkowym
Sałata z awokado i prażonym siemieniem lnianym i orientalnym winegretem
Sałatka z kaszy Quinoa, rukoli, sera korycińskiego, granatu i prażonych płatków migdałów