1 śniadanie

Przed śniadaniem, zaraz po wstaniu, wypić szklankę ciepłej wody z wyciśniętą całą cytryną.

Jaglanka z jabłkiem i rodzynkami

jaglanka-z-jablkiem-i-rodzynkami

Przygotowanie:
Kaszę przelać wrzątkiem i ugotować w wodzie w proporcji 1:2. Następnie zmieszać z pokrojonym w kostkę jabłkiem (jabłko warto skropić sokiem z cytryny) i z namoczonymi w ciepłej wodzie rodzynkami. Podawać z jogurtem. 

Składniki:
Kasza jaglana
Jabłko małe - 1 szt.
Sok z cytryny
Rodzynki
Jogurt naturalny


2 śniadanie

Ciasteczka owsiane z bakaliami

ciasteczka-owsiane-z-bakaliami

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dobrze zagnieść i uformować ciasteczka. Piec je na papierze do pieczenia przez 20 min. 

Składniki:
Płatki owsiane - 40 g
Masło - 20 g
Jajko - 1 szt.
Dowolne bakalie - 2 łyżki
Szczypta soli


Obiad

Grillowany dorsz podany na sałacie rzymskiej, seler pieczony z tymiankiem

grillowany-dorsz-podany-na-salacie-rzymskiej-seler-pieczony-z-tymiankiem

Przygotowanie:
Dorsza marynować w soku z cytryny i sosie sojowym z przyprawami (min 1 godz). Następnie grillować na patelni grillowej przez chwilę po każdej ze stron (rybę można także upiec). Seler pokroić w dużą kostkę i wymieszać w głębokiej misce z pozostałymi składnikami. Następnie rozłozyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 20 min. (180 - 200°C). Podawać razem z rybą na liściu sałaty rzymskiej posypane obficie świeżym tymiankiem (ew. natką pietruszki).

Składniki:
Dors świeży - filet
Sałata rzymska
Sok z cytryny
Sos sojowy
Czarny pieprz
Tymianek

Pieczony seler:
Korzeń selera
Olej rzepakowy
Przyprawy:  sól himalajska + pieprz czarny + świeży tymianek


Podwieczorek

Smoothie owocowe

smoothie-owocowe

Przygotowanie:
Całość zmiksować na gładki krem. 

Składniki:
Maliny mrożone
Truskawki mrożone
Banan - ½ szt.


Kolacja

Włoska kanapka z mozzarellą

wloska-kanapka-z-mozzarella

Przygotowanie:
Pieczywo posmarować sosem pesto, a następnie położyć rukolę i plastry mozzarelli. Pomidorki podać osobno.

Składniki:
Rukola Fit&Easy
Grahamka
Sos pesto zielony
Mozzarella light
Pomidorki koktajlowe


Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Autor: Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Zajmuje się pacjentami, którzy chcieliby powrócić do wymarzonej masy ciała, kobietami w ciąży, a także osobami z cukrzycą, wysokim cholesterolem i innymi schorzeniami.