Żywienie dzieci na wakacjach

Wakacje to czas beztroski, relaksu i zabawy. Dużo dni spędzamy na wyjazdach, stąd mamy pewne trudności, aby żywienie biegło tym samym rytmem, jaki mamy w domu. Co w wakacje możemy sobie odpuścić, a czego warto przypilnować, aby nasze dziecko otrzymywało dobrze zbilansowaną dietę, żeby w tym intensywnym czasie nie zabrakło mu wartościowego białka, witamin i składników mineralnych?

Jadę nad morze, w góry, nad jezioro – jem lokalnie

Wakacje już na półmetku, a plaże, szklaki górskie pękają w szwach. Również lokalne punkty gastronomiczne nie mogą narzekać na brak zainteresowania. Bowiem coraz więcej turystów decyduje się na własne wyżywienie i rezygnuje ze stołówkowych turnusów. No właśnie – co wybierać w knajpie, aby czerpać garściami z wakacyjnych przyjemności, ale nie ucierpieć na zdrowiu?

Korzystne połączenia warzyw i owoców

To, że warzywa i owoce są zdrowe to wie już nawet przedszkolak. To, że świeże warzywa i owoce powinny pojawiać się w każdym lub prawie każdym posiłku tez jest powszechnie wiadome. Jednak nie każdy wie, jak łączyć warzywa, owoce ze sobą lub z innymi produktami, aby były jeszcze zdrowsze.

Urlop od diety – czy warto folgować sobie na urlopie?

Wielu z nas czeka na urlop wiele miesięcy, a te wolne dwa tygodnie to prawdziwa laba. Wielu pacjentów odchudza się specjalnie na to, aby dobrze wyglądać przez te kilka-, kilkanaście dni urlopu. Czy można zrobić sobie więc także urlop od diety?

Chlorofil – eliksir zdrowia

Chlorofil to zielony związek występujący w roślinach. Dzięki niemu roślina przetwarza promienie słoneczne i wzrasta. Co ciekawe, chlorofil jest bardzo podobny w budowie do hematoglobiny występującej w krwi. Dlatego też nazywany jest często roślinną krwią. W 1930 roku dr Wilstatter dostał nagrodę Nobla za odkrycie tak znaczącego podobieństwa.