Enoki. Zimowe fajerwerki
Odkryłam je w Londynie, gdy zamówiłam witariańskie sushi w jednej z nieprawdopodobnych knajpek w Notting Hill. Bliżej poznałam i pokochałam – w Sydney, stolicy kulinarnej południowej półkuli, gdzie prawie połowę mieszkańców stanowią Azjaci.
Jak ozdrowić dania z makaronem?
Makaron lubi sos – ten fakt każdy z nas potwierdzi. Czy pomidorowy, carbonara czy aglio olio. Wszystko świetnie pasuje… Jedyny szkopuł, że w takim daniu brakuje warzyw. Dlatego też dla wielbicieli dań z kluchami, jest rozwiązanie. Sosy pesto, które możemy przygotować z wielu warzyw – oto recepta na zdrowe danie z makaronem.
Trochę historii
Dlaczego warto sięgać po rośliny strączkowe w zimie?
Gdy za oknem trwa zima, nie ma mowy żebyśmy przetrwali bez ciepłego, pożywnego posiłku. Wracamy wówczas chętnie do treściwego, sycącego jedzenia. Chętnie na talerzu gościmy kotlety, zasmażaną kapustę, kluseczki okraszone słoninką, tłuste i treściwe zupy. Taka dieta sprawia, że na koniec zimy mamy kilka kilogramów więcej, a nasze wyniki badań krwi wskazują na wyższe wartości cholesterolu. Co zatem zrobić aby jeść treściwie i zdrowo zimą? A gdyby tak przygotowywać ciepłe i pożywne dania bazujące na roślinach strączkowych?
Pomysły na mądre i modne przekąski dla dzieci i młodzieży
Zgodnie ze stanowiskiem polskich ekspertów żywieniowych, opublikowanym we wrześniu 2015 roku, przekąszanie pomiędzy głównymi posiłkami nie jest złym nawykiem, pod warunkiem, że dokonujemy zdrowych wyborów. W obliczu wciąż wzrastającego odsetka dzieci z nadwagą i otyłością, bardzo ważne jest, aby proponować tej grupie osób, zdrowe, a jednocześnie wizualnie atrakcyjne i modne przekąski.
Od czego zacząć zdrowe odżywianie – metoda małych kroczków w praktyce
Przychodzi Nowy Rok i wiele osób czyni postanowienia. Często są one związane z zadbaniem o siebie: schudnę, będę zdrowo się odżywiać. Niestety wielu z nas nie utrzymuje długoterminowej zmiany i już w połowie stycznia wraca do dawnego trybu życia, a co za tym idzie gorszego samopoczucia i zniechęcenia.