1 śniadanie

Przed śniadaniem, zaraz po wstaniu, wypić szklankę ciepłej wody z wyciśniętą całą cytryną.

Kanapka z wiosennym twarożkiem, czysty sok z marchwi

kanapka-z-wiosennym-twarozkiem-czysty-sok-z-marchwi

Przygotowanie:
Biały ser i starte rzodkiewki połączyć w tych samych proporcjach. Doprawić do smaku i podawać na pieczywie.

Składniki:
Chleb żytni razowy
Biały ser chudy
Rzodkiewki
Czarny pieprz do smaku
Sok z marchwi - 200ml


2 śniadanie

Hiszpańskie gazpacho w wersji na wynos

hiszpanskie-gazpacho-w-wersji-na-wynos

Przygotowanie:
Całość zmiksować na gładki koktajl. Zostawić na min. 1 godzinę, aby smaki się połączyły.

Składniki:
Pomidor - 1 szt.
Papryka - ½ szt.
Cebula - 1 mała szt.
Oliwa z oliwek - 3 łyżki
Przyprawy do smaku: chili, sól i czarny pieprz


Obiad

Zupa krem z zielonego groszku z nutą chrzanu

zupa-krem-z-zielonego-groszku-z-nuta-chrzanu

Przygotowanie:
Groszek wraz z marchewką ugotować w niewielkiej ilości wody. Następnie dodać cebulę i całość zmiksować na gładki krem. Gotować jeszcze 5 min., aby cebula straciła ostry posmak. Przed podaniem dodać odrobinę startego na tarce chrzanu i uprażone na suchej patelni pestki dyni. 

Składniki:
Zielony groszek (może być mrożony) - 1 szklanka
Cebula - 1 szt.
Marchewka - ½ szt.
Chrzan (najlepiej świeży, ale może też być ze słoiczka)
Pestki słonecznika
Woda


Podwieczorek

Sałatka owocowa z migdałami

salatka-owocowa-z-migdalami

Przygotowanie:
Wszystkie świeże owoce pokroić w kostkę i zmieszać z namoczonymi wcześniej jagodami goji. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. 

Składniki:
Melon miodowy
Pomarańcza
Kiwi
Jagody goji
Migdały w płatkach


Kolacja

Łosoś na szpinaku

losos-na-szpinaku

Przygotowanie:
Rybę obficie skropić sokiem z cytryny, dodać koperek i zawinąć w folię aluminiową. Piec ok. 20 min. w piekarniku. W międzyczasie na maśle podsmażyć zmiażdżony czosnek i dodać szpinak. Doprawić wg gustu. Rybę podawać na gorącym szpinaku.

Składniki:
Szpinak Fit&Easy
Ryba - łosoś dzwonko
Koperek
Sok z cytryny
Masło klarowane
Czosnek świeży
Przyprawy do smaku: biały pieprz i sól himalajska


Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Autor: Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Zajmuje się pacjentami, którzy chcieliby powrócić do wymarzonej masy ciała, kobietami w ciąży, a także osobami z cukrzycą, wysokim cholesterolem i innymi schorzeniami.