1 śniadanie
Przed śniadaniem, zaraz po wstaniu, wypić szklankę ciepłej wody z wyciśniętą całą cytryną.
Kanapka z wiosennym twarożkiem, czysty sok z marchwi
Przygotowanie:
Biały ser i starte rzodkiewki połączyć w tych samych proporcjach. Doprawić do smaku i podawać na pieczywie.
Składniki:
Chleb żytni razowy
Biały ser chudy
Rzodkiewki
Czarny pieprz do smaku
Sok z marchwi - 200ml
2 śniadanie
Hiszpańskie gazpacho w wersji na wynos
Przygotowanie:
Całość zmiksować na gładki koktajl. Zostawić na min. 1 godzinę, aby smaki się połączyły.
Składniki:
Pomidor - 1 szt.
Papryka - ½ szt.
Cebula - 1 mała szt.
Oliwa z oliwek - 3 łyżki
Przyprawy do smaku: chili, sól i czarny pieprz
Obiad
Zupa krem z zielonego groszku z nutą chrzanu
Przygotowanie:
Groszek wraz z marchewką ugotować w niewielkiej ilości wody. Następnie dodać cebulę i całość zmiksować na gładki krem. Gotować jeszcze 5 min., aby cebula straciła ostry posmak. Przed podaniem dodać odrobinę startego na tarce chrzanu i uprażone na suchej patelni pestki dyni.
Składniki:
Zielony groszek (może być mrożony) - 1 szklanka
Cebula - 1 szt.
Marchewka - ½ szt.
Chrzan (najlepiej świeży, ale może też być ze słoiczka)
Pestki słonecznika
Woda
Podwieczorek
Sałatka owocowa z migdałami
Przygotowanie:
Wszystkie świeże owoce pokroić w kostkę i zmieszać z namoczonymi wcześniej jagodami goji. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Składniki:
Melon miodowy
Pomarańcza
Kiwi
Jagody goji
Migdały w płatkach
Kolacja
Łosoś na szpinaku
Przygotowanie:
Rybę obficie skropić sokiem z cytryny, dodać koperek i zawinąć w folię aluminiową. Piec ok. 20 min. w piekarniku. W międzyczasie na maśle podsmażyć zmiażdżony czosnek i dodać szpinak. Doprawić wg gustu. Rybę podawać na gorącym szpinaku.
Składniki:
Szpinak Fit&Easy
Ryba - łosoś dzwonko
Koperek
Sok z cytryny
Masło klarowane
Czosnek świeży
Przyprawy do smaku: biały pieprz i sól himalajska