Zupa krem z porów

zupa-krem-z-porow

Przygotowanie:
Pory obierz i umyj. Cebulę pokrój w kostkę, pora w paski. Zeszklij oba składniki na oliwie z oliwek. Dodaj posiekany w płatki czosnek oraz tymianek. Całość zalej białym winem i duś 2 – 3 minuty (dopóki alkohol nie odparuje). Dolej bulion i gotuj całość na małym gazie do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, następnie całość zmiksuj. Serwuj z pokruszonym serem pleśniowym.

Składniki:
Zupa krem z porów
3 pory
2 ugotowane ziemniaki lub 300 g puree
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wytrwanego wina
Kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Sól, pieprz
50 g sera pleśniowego
2 l bulionu
Oliwa z oliwek lub masło