Zupa krem z dyni i marchewki z mlekiem kokosowym, curry i świeżo siekaną kolendrą

zupa-krem-z-dyni-i-marchewki-z-mlekiem-kokosowym-curry-i-swiezo-siekana-kolendra
zupa-krem-z-dyni-i-marchewki-z-mlekiem-kokosowym-curry-i-swiezo-siekana-kolendra

Przygotowanie:
Dynię i marchew pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę połączoną z masłem. Chwilę smażyć, w trakcie dodając posiekany czosnek, a następnie zalać wszystko bulionem, mlekiem kokosowym oraz sokiem pomarańczowym. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito. Gorącą zupę rozlać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni oraz skropić olejem z pestek dyni.


Składniki (dla 4 osób):
600 g obranej i oczyszczonej dyni
1 obrana marchew
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml bulionu warzywnego
200 ml mleka kokosowego
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka pasty sambal oelek
2 łyżki uprzednio uprażonych pestek dyni
Kilka gałązek świeżej kolendry
1 łyżka oleju z pestek dyni
Kardamon, curry, imbir, sól, pieprz cayenne do smaku