„Urocza” sałatka z roszponką

urocza-salatka-z-roszponka
Główne składniki tej sałatki - grejpfrut, owocu granatu i awokado, to potężny zastrzyk witamin i składników mineralnych. Całość podana na drobnych i kształtnych listkach roszponki dodaje potrawie niezwykłego uroku.

Przygotowanie:
Grejpfruta umyj,  obierz ze skóry, oczyść z białej błonki i pokrój w plastry. Owoc granatu umyj, przekrój na pół i łyżeczką delikatnie wyjmij pestki. Umyte awokado obierz ze skóry, przekrój na pół, wyjmij pestkę i pokrój w kostkę, a następnie skrop je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.  Przygotuj sos – do płynnego  miodu dodaj sok z cytryny i posiekaną mięte oraz pieprz. Na płaski talerz wyłóż roszponkę , dodaj awokado, lekko posól i wymieszaj. Następnie dodaj plastry grejpfruta i pestki z owocu granatu. Całość polej sosem.

 

Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie
Roszponki Fit&Easy
1 różowy grejpfrut
1 owoc granatu
1 awokado
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
1 cytryna
2  łyżki płynnego miodu
Przyprawy do smaku: szczypta soli, pieprzu