Świeży makaron z porami i tuńczykiem posypany pietruszką

swiezy-makaron-z-porami-i-tunczykiem-posypany-pietruszka
swiezy-makaron-z-porami-i-tunczykiem-posypany-pietruszka

Przygotowanie:
Pory umyć. Odkroić zielone części. Pory przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki. Na patelnię wylać olej z puszki z tuńczykiem. Rozgrzać. Na oleju smażyć pory aż będą miękkie. Dodać tuńczyka z puszki, dolać wyciśnięty sok z cytryny. Podsmażyć. Po chwili dodać śmietanę. Starannie wymieszać. Dodać dużo papryki. Wymieszać i przykryć. Zagotować wodę na makaron, osolić. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Ser utrzeć, natkę umyć i posiekać. Makaron odcedzić, przełożyć do garnka sos i potem dodać makaron. Wymieszać delikatnie. Nałożyć na talerze, dodać ser i natkę pietruszki.


Składniki (dla 4 osób)
8 porów (potrzebujemy tylko białą część),
duże opakowanie śmietany 32% (w kubeczku),
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju,
sok z 1 cytryny,
papryka mielona słodka i ostra,
pęczek natki pietruszki,
ser parmezan lub pecorino (150g),
400 g świeżego makaronu tagliatelle