Spaghetti z marchewki w maślanym sosie krewetkowym

spaghetti-z-marchewki-w-maslanym-sosie-krewetkowym

Przygotowanie:
Krewetki ponacinać, obrać i oczyścić. Zamarynować tylko w oliwie i grubo mielonym pieprzu. Ostawić na 10 min. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Papryczkę pokroić w paseczki. Krewetki obsmażyć krótko z każdej strony, tak by zostały jeszcze surowe w środku. Zdjąć z patelni. Warzywa delikatnie zblanszować we wrzątku i zahartować zimną woda z lodem. Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać chili i odrobinę wina. Zredukować do połowy objętości. Dodać masło i troszeczkę wody. Poczekać aż masło i płyn wytworzą emulsję. Dodać krewetki i warzywa zblanszowane. Doprawić skórką z cytryny, sokiem, solą i pieprzem.

 

Składniki:
1 kg krewetek rozmiar 16/20
200 g masła
200 ml wina wytrawnego białego
2 cytryny
1 pęczek dymki
4 ząbki czosnku
500 g spaghetti z marchewki Fit&Easy
1 ostra papryczka chili
Sól
Oliwa – część do marynaty
Pieprz młotkowany, oliwa – do marynaty