Sałatka z soczewicą i szpinakiem

salatka-z-soczewica-i-szpinakiem

Przygotowanie:
Soczewicę najlepiej namoczyć przez kilka godzin, wypłukać i gotować 35-40 minut aż będzie delikatna, ale nie może być rozgotowana. Czas gotowania rożni się od gatunku soczewicy, np soczewica kiełkująca (sprouted lentils) gotuje się szybciej 20-25 min. Ugotowaną soczewicę przenieść na patelnię z odrobiną soli morskiej, oliwy, czosnku i zielonej papryczki ostrej np. 2-3 medalioniki (jak lubisz pikantne). Dodaj świeżą miętę i kolendrę, wszystko przysmaż delikatnie.
Na talerz wyłóż soczewicę delikatnie wymieszaną ze świeżym szpinakiem i z kolendrą oraz miętą. Całość polej 1 łyżeczką oliwy z oliwek z 1 łyżeczką octu balsamicznego białego lub szampańskiego (opcja), można to zastąpić świeżą cytryną. 

 

Składniki:
2 filiżanki soczewicy
2 filiżanki Szpinaku Fit&Easy
Garść świeżej kolendry
Kilka listków mięty do ozdoby
Oliwa z oliwek
Ząbek czosnku
Zielona papryczka, ostra
Sól morska do smaku np typu Adler Smoked Salt