Sałatka z pieczonej dyni

salatka-z-pieczonej-dyni

Przygotowanie:
Dynię przekrawamy na pół (nie obieramy), smarujemy oliwą z oliwek oraz delikatnie posypujemy świeżą solą morską, świeżym tymiankiem i rozłupanym czosnkiem. Tak przygotowaną dynię pieczemy w temperaturze 230°C około 30 min, aż będzie w środku miękka. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Groszek cukrowy myjemy i blanszujemy w gorącej osolonej wodzie, następnie studzimy w zimnej wodzie, aby zachować witaminy i piękny, zielony kolor. Wystudzoną dynię obieramy, a następnie kroimy w większą kostkę, dodajemy groszek, rukolę, pokrojoną bazylię, mięte i skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ricottą polaną emulsją z oliwy, cytryny oraz miodu.

 

Składniki:
500 g dynii piżmowej
1 opakowanie Rukoli Fit&Easy
1 doniczka bazylii
1 doniczka świeżej mięty
Sól morska
Oliwa z oliwek
Tymianek świeży
1 główka czosnku
50 g miodu akacjowego
500 g groszku cukrowego
1 cytryna
250 g ricotty