Sałatka z kus-kus

salatka-z-kus-kus

Przygotowanie:
20 ml wody zagotować i zalać nią kaszę. Odstawić do ostygnięcia. Pomidora kroimy w małe cząstki, paprykę i cukinię na kawałki. Cebulę szatkujemy w rozdrabniaczu. Na rozgrzanej suchej patelni podsmażamy cebulę, bakłażana i cukinię ciągle mieszając. Przyrządzamy sos: oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny i czarny pieprz łączymy w naczyniu a następnie chwile blendujemy. Kus kus łączymy z przygotowanymi warzywami i sosem. Dodajemy oliwki. Na wierzchu posypujemy serem.

Składniki:
Bakłażan – 1 sztuka (około 120 g)
Kasza kuskus – 2 łyżki (30 g)
Pomidor – 1 sztuka (200 g)
Cebula – 1 sztuka (30 g)
Cukinia – 1 sztuka (około 80 g)
Orzechy nerkowca – 1 łyżka (15 g)
Ser bałkański – około 20 g
Oliwki czarne – 4 sztuki
Oliwa z oliwek Borges – 1 łyżka
Ocet balsamiczny Borges – do smaku
Sok z cytryny – do smaku
Czarny pieprz – do smaku