Sałatka z jajami przepiórczymi

salatka-z-jajami-przepiorczymi
Bohaterem dzisiejszej sałatki będą przepiórcze jajka. Szkoda, że nie są zbyt popularne. Czy wiecie, że zawierają dużo mniej cholesterolu niż jaja kurze? Posiadają też dużo składników odżywczych i witamin. W dodatku nie wywołują reakcji alergicznych u osób, które są uczulone na kurze białko. Możecie wykorzystywać je w kuchni zamiennie z jajkami kurzymi. Super wyglądają i tak samo smakują w połączeniu z zieloną sałatą..

Przygotowanie:
Jajka ugotuj (3 min) wystudź, obierz i przekrój na pół. Brokuł umyj, podziel na małe różyczki po czym ugotuj al dente. Do głębokiego naczynia wsyp mieszankę sałat, dodaj połówki jajek, ugotowane różyczki brokuł oraz świeży groszek (lub mrożony ugotowany). Całość polej sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Family

10 przepiórczych jajek
1 brokuł
100 g groszku świeżego lub mrożonego
1 pęczek szczypiorku
Sos jogurtowo-czosnkowy
Przyprawy do smaku: sól morska, pieprz cayenne