Sałatka z indykiem i orzechami

salatka-z-indykiem-i-orzechami
Taka sałatka to prawie jak danie główne. Oczywiście wiele osób oburzy się, że przecież na obiad sałatkę to tylko w formie dodatku się spożywa. A my właśnie będziemy się upierać, że w letnie, upalne dni nie ma nic lepszego niż takie danie – lekkie, pożywne i proste w przygotowaniu – czyli tak jak lubimy :) A jeśli o innej porze roku ktoś czyta ten przepis to również zachęcamy do wypróbowania, bo jako sałatka podana na kolację jest sycąca, a jej kolory przywołują wspomnienie lata.

Przygotowanie:
Pierś z indyka natrzyj oliwą, przypraw, włóż do specjalnego rękawa do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min. Następnie ostudź mięso i pokrój w plastry. Mieszankę sałat wyłóż na płaski talerz, dodaj umyty i pokrojony w grubą kostkę ogórek, umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz plastry indyka. Całość polej sosem przygotowanym na bazie oliwy dokładnie zmieszanej z musztardą. Na koniec dodaj obrane i posiekane orzechy włoskie.

 

Składniki (dla 4 osób):
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Weekend

1 pierś z indyka
2 ogórki
10 pomidorków koktajlowych
1 garść orzechów włoskich
10 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
Przyprawy do smaku: sól morska, pieprz cayenne