Sałatka z farro, pieczoną marchewką, pistacjami i rukolą

salatka-z-farro-pieczona-marchewka-pistacjami-i-rukola
salatka-z-farro-pieczona-marchewka-pistacjami-i-rukola

Przygotowanie:
Farro ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie (około 30 min), a następnie wystudzić. Marchew obrać, pokroić w plastry, natrzeć oliwą z oliwek oraz posiekaną pietruszką, oprószyć solą morską, przełożyć na blachę i piec około 45 min  w piekarniku nagrzanym do 220°C aż zacznie się karmelizować (w trakcie pieczenia można mieszać, aby opiekła się równomiernie). Przygotowane wcześniej Farro połączyć z upieczoną marchewką, pistacjami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem balsamiczny oraz posiekanymi ziołami. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać razem z rukolą oraz płatkami sera parmezan. 


Składniki (dla 4 osób):
1 opakowanie 200g Farro (pszenica płaskurka)
1 kg marchwi, najlepiej młodej z natką
1 mały pęczek natki pietruszki
2 opakowania Rukoli Fit&Easy (ewentualnie Mieszanki Fit&Easy Active)
Po jednym małym pęczku świeżej mięty oraz bazylii
50 g pistacji (ewentualnie orzeszków Pini)
Sok z 1 cytryny
100 g sera parmezan w płatkach
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny szampański
Sól morska do smaku