Sałatka Fit&Easy Weekend z łososiem palonym w sianie

salatka-fit-easy-weekend-z-lososiem-palonym-w-sianie-i-pesto-z-pieczonej-papryki

Przygotowanie:
Oczyszczonego łososia dokładnie okładamy marynatą złożoną z soli, cukru i ziaren kminku. Skrapiamy alkoholem, odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie łososia wyjmujemy z marynaty, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i suszymy papierowym ręcznikiem. Okładamy sianem i podpalamy, czekamy aż wszystko się spali. Następnie wcieramy delikatnie popiół z jednej strony i kroimy w cienkie plastry.

Przygotowanie pesto z pieczonej papryki:
Paprykę upiec w piecu w temperaturze 230 stopni przez ok 20 min. Obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Orzeszki upalić w piekarniku na lekko brązowy kolor. Ostudzić i pokruszyć nożem. Wymieszać paprykę z orzeszkami i posiekaną rukolą, dodać pokrojona drobno śliwkę. Doprawić oliwą, sokiem z limonki i miodem.

Przygotowanie Salsa z rzepy:
Rzepę drobno pokroić w ładną kosteczkę. Dodać pokrojonego w taką samą kosteczkę pora, doprawić majonezem, sokiem z cytryny i odrobiną skórki. Dodać miód sól i pieprz. Dekorować łososia salsą i opalać palnikiem.

Składniki:
1 sztuka filetu z łososia bez skóry - ok 1,2 kg
0,6 kg soli
0,4 kg cukru
1 łyżka ziaren kminku roztartego w moździerzu
4 garście świeżego siana
50 ml whisky lub żubrówki

Składniki pesto z pieczonej papryki:
1 czerwona papryka
1 łyżka orzeszków sosnowych
1 ząbek czosnku
1 garść rukoli Fit&Easy
100 ml oliwy
Sól, pieprz do smaku
1 suszona śliwka lub morela
1/2 łyżeczki miodu
1 limonka

Składniki Salsa z rzepy:
200 g rzepy Daikon
1 por - białe części
1 łyżka majonezu
1 cytryna
1 łyżeczka miodu