Sałatka Fit&Easy Active z marynowanym tuńczykiem

salatka-fit-easy-active-z-marynowanym-tunczykiem-i-sosem-salsa-mango

Przygotowanie tuńczyk w marynacie:
Tuńczyka obsmażamy na patelni z jednej i drugiej strony. Składniki marynaty miksujemy, doprawiamy skórką z limonki - otartej na tarce, dodajemy sok z limonki i zanurzamy w niej tuńczyka na 24 godz. Tuńczyk musi swobodnie być zanurzony w marynacie. Po zamarynowania tuńczyka kroimy na plastry o grubości ok 3 cm. Część marynaty (50 ml) miksujemy z oliwą (ok 80 ml) i tak powstałym sosem delikatnie polewamy tuńczyka - przed podaniem.

Przygotowanie sałatka Active:
Sałatę Fit&Easy Active wsypujemy do miski, pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę, mieszamy i łączymy z mix-em sałat. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i sokiem oraz skórką z limonki i układamy na półmisku, na wierzch układamy przygotowanego wcześniej tuńczyka. 

 

 

Składniki marynata:
200 ml octu ryżowego
80 g cukru
100 ml sosu sojowego
3 łyżki posiekanej kolendry
kilka kropel oleju sezamowego
50 ml sosu rybnego
2 limonki
1 ostra papryczka chili
3 sztuki steku z tuńczyka
100 ml oliwy

Składniki sałatka Active z sosem salsa mango:
1 opakowanie mix-u sałat Fit&Easy Active
1 mango
2 dymka
1 chili
2 łyżki kolendry
1 limonka
Oliwa, sól, pieprz