Sałata z bobu z chrupiącym bekonem i wędzonym pstrągiem

salata-z-bobu-z-chrupiacym-bekonem-i-wedzonym-pstragiem

Przygotowanie:
Plastry bekonu układamy na pergaminie i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140°C, następnie studzimy na papierowym ręczniku i kroimy w paski. Szalotki i dymki, czosnek oraz koperek rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Dodajemy olej i sok z cytryny i chwile mieszamy. Ugotowany i obrany bób wkładamy do miski, dodajemy chrupiący bekon, pomidory, pestki słonecznika i przygotowany wcześniej sos. Na końcu dodajemy delikatnie porwane filety z pstrąga oraz przyprawy. Całość mieszamy i przekładamy łyżką na przygotowane wcześniej chrupiące grzanki. Dekorujemy mieszanką sałat.

Składniki (dla 4 osób):
4 małe filety z wędzonego pstrąga (bez skóry)
500 g ugotowanego i obranego bobu
2 cebule szalotki pokrojone w kostkę
10 plastrów chudego bekonu
2 cebule dymki pokrojone w kostkę
8 pomidorków cherry pokrojonych w cząstki
Kilka gałązek posiekanego, świeżego koperku
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
2 rozgniecione ząbki czosnku
3 łyżki oleju lnianego
Sok z 1 cytryny
Sól, pieprz czarny grubo mielony, wędzona papryka do smaku
8 kromek ciemnego pieczywa zrumienionych w tosterze
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend