Roszponka z zielonymi szparagami

roszponka-z-zielonymi-szparagami
Coś dla miłośników szparagów! Proponujemy serwować z zielonymi szparagami - są cieńsze bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Mają też tą zaletę, że przed gotowaniem nie trzeba ich obierać. Jeśli jednak wolisz białe szparagi, lub tylko takie masz pod ręką, bez problemu możesz je użyć w tym przepisie.

Przygotowanie:
Szparagi umyj, obetnij końcówki i ugotuj. Makaron ugotuj wg przepisu – al dente. Na talerz układaj na przemian makaron, roszponkę, szparagi i całość polej delikatnie ciepłym sosem beszamelowym. 
Przygotowanie sosu: do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj mleko i cały czas mieszaj do czasu, aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec wymieszaj z roztrzepanym żółtkiem i jeszcze doprowadź do wrzenia. Po zdjęciu z ognia dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny i ponownie wymieszaj.

 

Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie
Roszponki Fit&Easy
1 pęczek zielonych szparagów (mogą być z puszki)
500 g makaronu tagliatelle
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 żółtko
1 cytryna
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa