Roszponka z owocami i szynką parmeńską

roszponka-z-owocami-i-szynka-parmenska
Czasami zapominamy, że wykwintne danie nie musi być trudne w przygotowaniu! Tym razem proponujemy doskonałą sałatkę, której przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut, a wrażenie wizualne i uczta dla podniebienia będą niezapomniane! Pamiętajcie przy tym, że melony są niskokaloryczne (100 g miąższu dostarcza około 40 kcal) i bogate w witaminy A i C oraz składniki mineralne, a zwłaszcza w potas.

Przygotowanie:
Owoce umyj. Melona obierz ze skórki i pokrój w plastry, a brzoskwinie w ósemki. Najlepiej, żeby owoce wcześniej były schłodzone, wówczas sałatka jest  smaczniejsza -szczególnie w upalne dni. Rukolę wysyp do naczynia, dodaj owoce i polej sosem przygotowanym na bazie oliwy zmieszanej z octem balsamicznym i brązowym cukrem. Jeśli uważasz, że trzeba doprawić dodaj najpierw pieprz, szynka parmeńska sama w sobie jest słona, więc zalecam ostrożnie z solą. Na koniec dodaj plastry szynki parmeńskiej i dla kilka listków mięty.

 

Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie
Roszponki Fit&Easy
1 dojrzały melon
100 g szynki parmeńskiej
2 brzoskwinie (mogą być z puszki)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka brązowego cukru
Kilka listków świeżej mięty
Przyprawy do smaku: świeżo zmielony pieprz, sól