Roszponka i zapomniane gatunki pomidorów

roszponka-i-zapomniane-gatunki-pomidorow

Przygotowanie:
Pomidory oraz rzodkiewkę myjemy i rozdrabniamy na ćwiartki. Figi przekrawamy na połówki i karmelizujemy na patelni. W mikserze Bosch przygotowujemy sos vinegrett – miksujemy oliwę z sokiem z cytryny, musztardą oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego. Do rondelka wlewamy trochę tłuszczu i smażymy liście jarmuża około 20 sekund aż nabiorą chrupkości – solimy i suszymy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Do dużej miski wykładamy Roszponkę Fit&Easy delikatnie mieszamy i polewamy sosem vinegrett, posypujemy prażonym jarmużem, figami i paluszkami grissini.

 

Składniki:
5 pomidorów (różne gatunki i kolory)
1 opakowanie Roszponki Fit&Easy
5 okrągłych rzodkiewek
20 ml soku z cytryny
50 ml oliwy z oliwek
20 g musztardy francuskiej dijon
4 świeże figi
1 łyżka octu balsamicznego
100 g jarmużu (rodzaj kapusty)
1 opakowanie paluszków grissini