Pierożki ze szparagami podane z pesto z rukoli

pierozki-ze-szparagami-podane-z-pesto-z-rukoli
Kocham szparagi, i ten czas kiedy można się nimi nacieszyć. Kiedyś lubiłam tylko białe, dziś uwielbiam zielone. Są smaczniejsze, delikatne bardzo wyjątkowe. Pomyślałam i zrobiłam pierożki nadziane szparagami z pysznym pesto z rukoli. Ciekawy smak. Gorąco polecam:)

Przygotowanie: 
Szparagi umyć i obrać. Ugotować i pokroić w kosteczkę. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowe ciasto francuskie delikatnie rozłożyć i wykrawać szklaneczką małe kółka. Nałożyć farsz zlepić, posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w piekarniku w temp. 200°C około 6-8minut. Orzeszki zrumienić na suchej patelni. Rukolę powoli miksujemy z dodatkiem oliwy z oliwek. Na końcu dodajemy do miksera orzeszki i chwilę miksujemy. Przyprawiamy i gotowe.

 

Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony cudaismakiregionu.blox.pl

Składniki:
Ciasto francuskie
1 pęczek zielonych szparagów
Tymianek
1 opakowanie Rukoli Fit&Easy
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Garść orzeszków ziemnych