Pieczone buraki i rabarbar z mozzarellą, roszponką i octem balsamicznym

pieczone-buraki-i-rabarbar-z-mozzarella-roszponka-i-octem-balsamicznym
pieczone-buraki-i-rabarbar-z-mozzarella-roszponka-i-octem-balsamicznym

Przygotowanie:
Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35-45 minut  w piekarniku nagrzanym do 220°C. Buraki można również piec w całości, a dopiero potem obrać i pokroić w cząstki. Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z pomarańczy oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Na talerzu ułożyć cząstki pieczonych buraków z rabarbarem. Całość posypać Roszponką Fit&Easy, pokruszonym kozim serem oraz świeżo siekaną bazylią. Na koniec skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. 


Składniki (dla 4 osób):
1 kg obranych buraków
4 łodygi rabarbaru
400 g rolady z koziego sera
1 opakowanie Roszponki Fit&Easy
Kilka listków świeżej bazylii 
Oliwa z oliwek
Sól morska i wędzona
Sok z 1 pomarańczy
Ocet balsamiczny