Orientalna sałatka z brokułami marchwią i sezamem

orientalna-salatka-z-brokulami-marchwia-i-sezamem

Przygotowanie:
Brokuły umyć, odciąć i pokroić łodygi, koronę podzielić na różyczki. Blanszować 3 minuty we wrzątku lub krótko obgotować na parze, następnie zahartować pod zimną wodą. Powinny lekko zmięknąć, ale pozostać chrupiące. W rozdrabniaczu posiekać kolendrę. Składniki sałatki połączyć. Składniki sosu zmiksować w blenderze. Sosem polać gotową sałatkę. Wstawić do lodówki na co najmniej poł godziny, by smaki miały czas dobrze się „przegryźć”.

Składniki (dla 4-6 osób, 1 porcja – 310 kcal):
Mix sałat Fit&Easy Family
Brokuły – 2 średnie sztuki
Pęczek świeżej kolendry
Szczypiorek – 1 łyżka
Ziarna sezamu – 1 szklanki
(uprażone na suchej patelni)
Nasiona słonecznika – 1 szklanki
(uprażone na suchej patelni)
Suszona żurawina – 1 szklanki

Składniki na sos:
Oliwa Borges – 1/2 szklanki
Olej sezamowy – 2 łyżki
Ocet ryżowy – 1 szklanki
Miód naturalny – 2 łyżeczki
Sos sojowy o obniżonej zawartości soli – 3 łyżeczki