Mus śliwkowy z przyprawami korzennymi i kremowym serkiem z chałwą

mus-sliwkowy-z-przyprawami-korzennymi-i-kremowym-serkiem-z-chalwa
mus-sliwkowy-z-przyprawami-korzennymi-i-kremowym-serkiem-z-chalwa

Przygotowanie:
Śliwki obsmażyć na maśle, dodać czerwone wino, przyprawy i gotować aż część wody odparuje i powstanie gęsty sos (dodatkowo można zmiksować je blederem). W robocie kuchennym utrzeć chałwę z serkiem i otartą skórką cytrynową (można dodać trochę bitej śmietany). Uduszone śliwki,  chałwę z serkiem oraz pokruszone herbatniki układać na przemian w małych szklankach. Tak przygotowany deser wstawić na około 20 minut do lodówki.


Składniki (dla 4 osób):
500 g mrożonych śliwek
1 łyżka masła
Lampka czerwonego, słodkiego wina
Do smaku utarte w moździerzu: cynamon, imbir, goździki, anyż, cukier
Kilka kruchych, korzennych herbatników
250 g chałwy waniliowej
250 g serka Philadelphia
Otarta skórka z 1 cytryny