Łosoś marynowany w soku z cytryny z ogórkiem

losos-marynowany-w-soku-z-cytryny-z-ogorkiem
losos-marynowany-w-soku-z-cytryny-z-ogorkiem

Przygotowanie:
Upieczone papryki obrać ze skóry i dokładnie zmiksować blenderem z oliwą i przyprawami. Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem łososia pokroić w kostkę a następnie zamarynować w soku z cytryny, szalotce, koperku, musztardzie, czosnku oraz przyprawach. Odstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Zamarynowaną rybę połączyć ze świeżym ogórkiem i podawać na grzankach z pieczywa pełnoziarnistego bądź racuszkami z mąki gryczanej oraz przygotowanym wcześniej sosem z pieczonej papryki.


Składniki (dla 4 osób):
400 g świeżego łososia ze skórą
Sok i sparzona skórka z 1 cytryny
2 obrane i posiekane szalotki
Kilka gałązek posiekanego koperku
1 łyżeczka ulubionej musztardy gruboziarnistej
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 obrany, oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę ogórek
Sól, pieprz Cayenne do smaku
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Party

Sos:
2 upieczone czerwone papryki
2 łyżki Oliwy z oliwek Borges
Papryka słodka wędzona, kmin rzymski mielony, sól do smaku