Grillowana pierś z kurczaka z sałatami, sosem cezar i chrupiącymi grzankami z pomidorami

grillowana-piers-z-kurczaka-z-salatami-sosem-cezar-i-chrupiacymi-grzankami-z-pomidorami

Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować w blenderze i doprawić do smaku. Piersi z kurczaka zagrodowego natrzeć oliwą z oliwek, solą oraz grubo mielonym pieprzem. Mięso usmażyć na patelni grillowej lub upiec na grillu w piekarniku, wystudzić i pokroić w plastry. Miąższ z pomidorów pokroić w kostkę, dodać oliwę z oliwek, czosnek i bazylię. Następnie pomidory doprawić do smaku, ułożyć na grzankach, posypać płatkami parmezanu i wstawić na chwilę do piekarnika (tak, aby ser się rozpuścił). Liście sałaty wymieszać z sosem i kaparami, ułożyć na talerzach razem z plastrami kurczaka zagrodowego i podawać razem z ciepłymi grzankami.

Składniki (dla 4 osób):
4 łyżki oliwy z oliwek Borges Extra Virgin Smooth
Sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Party
2 łyżki kaparów z zalewy

Sos:
2 łyżki majonezu light
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka drobno startego sera parmezan
2 filety anchois
Sok z ½ cytryny
2 rozgniecione ząbki czosnku
Sól, pieprz biały mielony do smaku
Pozostałe składniki:
8 kromek opieczonej w tosterze ciemnej bagietki
Miąższ z 4 pomidorów bez skóry
3 łyżki oliwy z oliwek Borges Extra Virgin Smooth
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
60 g sera parmezan w płatkach
Sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku