Bakłażany z mieszanką sałat

baklazany-z-mieszanka-salat

Przygotowanie:
Bakłażany myjemy i kroimy w większą kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę, przesmażamy bakłażana, czosnek, papryczkę, pastę sezamową, a pod koniec smażenia świeże zioła pokrojone drobno oraz kumin i kolendrę. Zmniejszamy ogień, podlewamy delikatnie oliwą (ponieważ bakłażany jak gąbka chłoną tłuszcz) i dusimy, co jakiś czas mieszając. Dusimy około 20 min. na małym ogniu. Podajemy na ciepło z mieszanką sałat, po wierzchu posypujemy świeżą bazylią lub na zimno w formie chutneya na bagietce z Mieszanką sałat Fit&Easy.

 

Składniki:
6 średnich bakłażanów
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek do smażenia
1 mała ostra papryka chili
20 g pasty sezamowej
1 doniczka kolendry
1 doniczka mięty
Przyprawy do smaku: sól morska, kumin i kolendra mielona