Żniwka po włosku

Trochę bałam się tej wczesnej jesieni z daleka od Polski. No bo jak tu przeżyć jesień bez tych naszych głęboko tkwiących w sercu i głowie rodzimych smaków i aromatów? Na szczęście Sardynia zaskoczyła mnie bogactwem wszelkich dobrodziejstw, których od jesieni wymagam.

O belle melanzane!

O belle melanzane!, chciałoby się zawołać wstępując pomiędzy stoiska sierpniowego włoskiego targowiska. Nie tylko melanzane, oczywiście, bo wokół piętrzy się całe bogactwo innych kolorowych dóbr śródziemnomorskiego słońca i żyznej ziemi – ale właśnie do nich dziś poprowadził mnie nos i podniebienie, zamierzam bowiem zrobić pyszny, bezglutenowy podwieczorek.

Soliród

Gdy w jednej z mediolańskich księgarni (całej dedykowanej fanatykom kulinarnym!) wpadła mi w ręce „Kuchnia zbieracza” Fiony Bird, ucieszyłam się ogromnie – dziko rosnące zioła, chwasty, kwiaty, owoce i korzenie to mój najnowszy konik i niewyobrażalnie szerokie pole do popisu dla tych, którzy chcą łączyć nieprzeciętne smaki z dbałością o zdrowie. Na łąkach, w lasach i sadach, dzikich ostępach i miejskich trawnikach kryją się zastępy niepozornych żołnierzy na służbie naszemu podniebieniu i ciału.

Gałka muszkatołowa

To przyprawa obecna w każdej kuchni. Bez niej nie byłoby aromatu pierników na święta, przyjemnego posmaku grzanego wina, pikantnej nuty sosu beszamelowego… gałka muszkatołowa, obecnie niedroga i łatwo dostępna, jest szarą eminencją naszych talerzy – ma mnóstwo właściwości, o których często nie wiemy, a i jej historia nie jest zwyczajna. Warto wiedzieć, jaki aromatyczny skarb mieszka w naszej szufladzie i używać jej dużo i często, w nie do końca oczywistych połączeniach.

Loroco

Wędrówki przez gwarny, brudny i kolorowy targ w stolicy Salwadoru to zawsze lekcje przyrody, kuchni i życia. Tradycyjnie ubrane kobiety wykrzykują nieznane mi hiszpańsko- lub aztecko brzmiące nazwy dóbr rozłożonych przed nimi w skrzynkach lub wprost na ziemi: oszałamiająco pachnące zioła, lecznicze i przyprawowe rośliny, bulwy, owoce, kiście, pędy. Samych odmian bazylii w Ameryce Środkowej rośnie chyba ze dwadzieścia, podobnie jak gatunków słodkiego ziemniaka czy juki, liściastego buraka czy orzechów