Co jeść i pić w upalne dni?

Letnia aura sprzyja temu, że apetyt mamy nieco mniejszy. Mniej chętniej sięgamy po typowe, ciężkie potrawy, a chętniej wybieramy owoce, sałatki warzywne czy lody. Dużo częściej też odwiedzamy stoiska z zimnymi napojami, a stronimy od herbat (no chyba, że mrożone).

Super goji, czyli superfoods na co dzień

Produkty z kategorii superfoods to produkty, które charakteryzują się ponadprzeciętnymi walorami zdrowotnymi. Do tej kategorii śmiało można zaliczyć popularne w ostatnich latach jagody goji.

Łuskane nasiona konopi – cenny składnik diety

W dobrze zbilansowanej diecie ważną rolę odgrywają produkty, które dodane w niewielkich ilościach, w sposób znaczący podnoszą wartość odżywczą pożywienia. Warto zaznajomić się z tzw. superfoods, gdyż dzięki nim możemy uzupełnić dietę w składniki mineralne, witaminy i wiele innych cennych związków, takich jak: antyoksydanty czy fitosterole.

Niedobory żelaza a dieta

W obliczu ciągłych diet odchudzających czy restrykcyjnych detoksów coraz częściej spotyka się osoby z niedoborami żelaza we krwi goniącymi za wymarzoną, często zbyt szczupłą, sylwetką. Najczęściej są to kobiety, które wraz z cyklem miesiączkowym mogą dodatkowo tracić spora ilość krwi, a przez to właśnie niedoborowe żelazo. Jak sobie z tym radzić skoro zewsząd słyszymy, że mamy w diecie zbyt dużo mięsa, które może sprzyjać procesom rakotwórczym w obrębie przewodu pokarmowego?

Mikroorganizmy w naszym organizmie

Rola mikroorganizmów w ostatnim czasie została wzięta mocno pod lupę. Naukowcy próbują sprawdzić jak mikrobiota, a więc zespół mikroorganizmów bytujących w ciele człowieka mogą wpływać na nasze zdrowie, a nawet kondycję psychofizyczną.