Mikroorganizmy w naszym organizmie

Rola mikroorganizmów w ostatnim czasie została wzięta mocno pod lupę. Naukowcy próbują sprawdzić jak mikrobiota, a więc zespół mikroorganizmów bytujących w ciele człowieka mogą wpływać na nasze zdrowie, a nawet kondycję psychofizyczną.

Koktajle – łyk superfood

Urozmaicenie diety to podstawa prawidłowego żywienia. Im bogatsza paleta kolorów na talerzu tym zdrowiej się odżywiamy. Jakie produkty żywnościowe gwarantują nam największą gamę kolorystyczną? Oczywiście warzywa i owoce. Idealnym sposobem na wprowadzenie do jadłospisu kolorowej żywności w postaci warzyw i owoców to przygotowywanie tzw. smoothie, czyli gęstych koktajli.

Zielone warzywa na ratunek w odchudzaniu!

Wiosną wiele osób zaczyna się odchudzać. Często brakuje nam pomysłów kulinarnych na ożywienie swojego menu. Z pomocą mogą przyjść zielone warzywa, które możemy wykorzystać w wielu potrawach.

Odchudzanie na wiosnę. Krótki przewodnik zanim zaczniemy się odchudzać

W przyrodzie wiosna powoli budzi się do życia, a my często o tej porze roku budzimy się o kilka kilogramów ciężsi. Jest to najczęściej efekt zimowego bezruchu, a także złych nawyków żywieniowych. Przychodzą wówczas myśli: „Trzeba się pozbyć tego nadmiaru z bioder, pośladków, a oponka na brzuchu jest nie do przyjęcia.” Pamiętajmy jednak o rozsądku. Niech pragnienie idealnej sylwetki nie wpłynie na podjęcie nierozsądnych decyzji. Odchudzanie należy przeprowadzać z głową, rozsądnie i powoli. Jaki plan będzie najlepszy?

Na detoxie – czego można się spodziewać?

Detox może przebiegać bardzo różnie i jest to najczęściej związane z tym jak bardzo zmienił się styl odżywiania wprowadzając nową dietę. W przypadku zmiany stylu żywienia o 180 stopni można doświadczyć mocniejszych skutków ubocznych detoxu. Natomiast dla osób odżywiających się cały rok w rozsądny sposób – detox nie będzie żadnym problemem.