Dieta antyrak, czyli jak się odżywiać, aby zminimalizować ryzyko

Rola diety w profilaktyce przeciwnowotworowej ma bardzo duże znaczenie. W pokarmach, które spożywamy mogą znajdować się związki nasilające karcynogeneze bądź działające ochronnie. Uważa się, że ponad 70% zachorowań jest związanych z niehigienicznym trybem życia, a więc m.in. ze złą dietą, brakiem ruchu czy paleniem tytoniu.

Zimowe jedzenie – czy naprawę w zimie potrzebujemy więcej?

Często jesienno-zimowy apetyt tłumaczymy sobie faktem, iż nasz organizm zbiera zapasy na zimę i potrzebuje więcej… Czy aby na pewno jest to prawda? A może to tylko nasza wymówka, dzięki której przez przeszkód zabieramy się do łasuchowania?

Sklepiki szkolne – przyszedł czas na zdrowe kanapki i koktajle

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015 dotyczące produktów spożywczych dopuszczonych do sprzedaży w sklepikach szkolnych, wymusiło wiele zmian w asortymencie sprzedawanym dzieciom w szkołach.

Blendujemy czy wyciskamy?

Wyciskać czy blendować? O to jest pytanie? Na czyją korzyść rozstrzygniemy dziś ten spór? Jak w wielu zatarczkach, tak i w tej prawda leży gdzieś po środku… Zarówno blendowanie jak i wyciskanie ma swoje wady i zalety. Najważniejsze jest to, co w danym momencie potrzebuje nasz organizm.

Jak wzmocnić odporność… naturalnie?

Wielkimi krokami zbliża się jesień i to jest najlepszy czas, aby zacząć poważnie myśleć o wzmacnianiu odporności tak, aby w czasie jesiennej pluchy nie ciągnąć nosem i nie odwiedzać lekarzy.