Fenomen Slow Food

Z pewnością każdy z nas pamięta smak domowej szarlotki czy zapach smażonych powideł, po które z chęcią sięgaliśmy jako dzieci. Dziś zarówno nasza dieta jak i życie przypomina bar szybkiej obsługi. Coraz chętniej kupujemy gotowe produkty, mrożonki czy potrawy, które po podgrzaniu w mikrofalówce nadają się do spożycia. Niewiele osób robi przetwory na zimę – kiszone ogórki, przecier pomidorowy czy suszy grzyby. Po co – przecież wszystko możemy dostać w supermarkecie – z pozoru zawsze świeże i z długą datą przydatności do spożycia.

Głodówki - moda czy zdrowie?

Złe odżywianie się, spożywanie słodyczy, mleka, nadmiaru tłuszczów i białka zwierzęcego, nieprawidłowe łączenie produktów w potrawach, a także przyjmowanie lekarstw, głównie antybiotyków, sprzyja zagnieżdzeniu się w przewodzie pokarmowym mikroorganizmów - bakterii, grzybów, drożdży. Te wdzierają się do śluzówki dróg pokarmowych, krwi, gdzie wydzielają toksyny.

Przegryzanie - czyli małe pokusy codzienności

Starasz się stosować dietę, zdrowo odżywiać, ale gdy głód Cię dopada tracisz zdrowy rozsądek i chwytasz co jest pod ręką...

Sokoterapia

Czy wiecie jak ogromną leczniczą moc mają soki? Czasem trudno nam uwierzyć, że to „Wszystko, co genialne jest proste“ (Einstain)

Jak zdrowo grillować?

Wiosna i lato to okres biesiad i spotkań w ogrodzie przy grillu. Warto jednak się zastanowić czy forma przyrządzania potraw na grilu jest dla naszego zdrowia korzystna.