Gotowanie na parze

Gotowanie na parze jest ostatnio bardzo modną metodą przygotowywania potraw na ciepło – i słusznie! Oprócz tego, że jest to prosty sposób na przyrządzenie przeróżnych dań, również smak i wygląd posiłku spełniają nasze najśmielsze oczekiwania.

Karotenoidy, czyli naturalna opalenizna latem

Latem nie tylko osoby zażywające kąpieli słonecznych są narażone na szkodliwe promieniowanie UV. Także Ci z nas, którzy chowają się przed słońcem muszą pamiętać o właściwej ochronie jaką jest stosowanie kosmetyków z filtrem oraz dieta bogata w antyoksydanty.

Zdrowy sen

Pewnie nie raz słyszałaś/łeś, że odpowiednia ilość przespanych godzin w nocy warunkuje prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Zastanawiasz się jednak, co to znaczy odpowiednia ilość oraz co tak naprawdę daje nam sen?

Jak rozpoznać cukrzycę u dzieci?

Cukrzyca to stan chorobowy w, którym organizm nie może poradzić sobie ze zbyt dużą ilością glukozy we krwi. Przyczyną jest nieprawidłowa ilość bądź działanie insuliny wytwarzanej przez trzustkę.

Czy majonez może być zdrowy?

Majonez to ulubiony dodatek wielu Polaków. Używamy go do tradycyjnej sałatki jarzynowej, Wielkanocnych jaj czy zwykłych kanapek spożywanych na co dzień. Ten popularny sos na bazie żółtek, oleju, octu i musztardy ma jednak znaczne ilości kalorii.