Apiterapia

Apiterapia to leczenie oraz profilaktyka chorób przy użyciu produktów pszczelich. Dawniej apiterapia dotyczyła tylko leczenia dolegliwości reumatycznych za pomocą jadu pszczelego, obecnie jednak termin ten wykorzystywany jest do szeroko pojętego leczenia przeróżnych chorób i to nie tylko jadem pszczelim, ale także produktami pochodzącymi od pszczół (zebranymi, wydzielonymi bądź przetworzonymi przez te owady). Produkty te to przede wszystkim: pyłek kwiatowy, miód nektarowy, propolis, pierzga, jad pszczeli, wosk pszczeli oraz mleczko pszczele.

Botwinka dla zdrowia i urody

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa są świetnym źródłem składników odżywczych w tym witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz węglowodanów złożonych, mających pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Botwinka jest jednym z produktów, które mają szczególne właściwości zdrowotne.

Letnie orzeźwienie

Kiedy jest ciepło nasze zapotrzebowanie na płyny wyraźnie się zwiększa. Nawet osoby, które zazwyczaj nie odczuwają pragnienia, w gorące dni chętnie sięgają po napoje. Problem pojawia się wówczas, gdy dokonujemy niewłaściwych wyborów i razem z napojami pochłaniamy duże ilości kalorii nie zdając sobie nawet z tego sprawy. Zazwyczaj też słodkie płyny nie gaszą naszego pragnienia tak szybko i skutecznie co zwykła woda, dlatego wypijamy ich jeszcze więcej…

Zatrzymać smak lata

Każdy z niecierpliwością czeka na sezon letni, nie tylko po to, aby wygrzewać się na słońcu i udać się na zasłużone wakacje, ale także, żeby nacieszyć się bogactwem warzyw i owoców. Lato jednak szybko mija, a wraz z nim świeże i pyszne pomidory, truskawki, morele, borówki, kabaczki… Dlatego warto nauczyć się robić domowe przetwory na jesień i zimę (choć są one tak smaczne, że nie zawsze dotrwają do sezonu zimowego).

Rabarbar - przysmak z ogrodu

Sezon na rabarbar trwa od połowy maja do końca czerwca. To warzywo z rodziny rdesowatych. Po kupieniu najlepiej przyrządzić go od razu lub trzymać w lodówce maksymalnie kilka dni. Świeży rabarbar jest jędrny i słodko-kwaśny w smaku.