Energia w płynie czyli o napojach energetyzujących

Napoje energetyzujące, podobnie jak kawa czy herbata, są używką, dlatego ich spożywanie nie jest obojętne dla naszego organizmu. Energetyki są bardzo popularne zarówno wśród osób dorosłych, jak i dzieci czy młodzieży. Produkty te zawierają przede wszystkim cukry proste oraz związki aktywne biologicznie, do których należy m.in. kofeina, przez co spożywane w nadmiarze, sprzyjają występowaniu tzw. chorób dietozależnych głównie otyłości, próchnicy zębów, cukrzycy typu II czy chorób serca.

Kakao i czekolada – jak wpływają na nasze zdrowie?

Od wieków kakao uważane było za cenny napój, bogaty w składniki sprzyjające zachowaniu zdrowia i urody. Ziarna kakaowca są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, niegdyś wierzono w ich magiczną moc uzdrawiania. To wszystko sprawia, że sięganie po kakao w formie napoju lub czekolady może być nie tylko przyjemnością, ale i korzystnie wpływa na nasz organizm.

Używki w naszej codziennej diecie

Używki goszczą w naszej diecie praktycznie od zawsze – kawa, herbata, napoje alkoholowe i tytoń to produkty bez których, nie każdy potrafi się obejść. O ile tytoniu i alkoholu nie polecam, warto chwilkę zastanowić się nad kawą i herbatą. Czy są zdrowe, w jakich ilościach można je pić, dla kogo są polecane, a kto nie powinien po nie sięgać?

Polubić bakłażany

Bakłażany należą do tej samej rodziny, co pomidory czy ziemniaki. Nie są jednak tak popularne i lubiane. Często nie wiemy w jaki sposób je przyrządzić i z czym jeść, co czyni bakłażany mniej powszechnymi od innych warzyw. Wśród wielu odmian bakłażanów najczęściej możemy spotkać te z fioletową skórką i białym, porowatym miąższem.

Grzyby jako remedium na różne choroby

Sezon na grzyby w pełni, dlatego warto wiedzieć nieco więcej na temat ich działania na nasz organizm. Z pewnością są nieodzownym elementem wielu dań, podnoszą ich walory smakowe i wzbogacają zapach. Czy mogą mieć także działanie zdrowotne i być naturalnym lekarstwem przy różnych dolegliwościach?