Dietetyczne nowinki. Czy im ulegać? Na co zwrócić uwagę...

W świecie nauki co chwile słyszymy o jakiś nowościach, doniesieniach i innych rewelacjach. Podobnie dzieje się w przypadku dietetyki. Raz masło jest najgorsze, a innym razem – margaryna, raz jajko podnosi stężenie cholesterolu we krwi, a innym razem – nie. Jak więc się tu połapać, aby nie zwariować?

Cholesterol – fakty i mity

Wiele słyszy się o dobrym i złym cholesterolu, że jajka mają go dużo, ale wg najnowszych badań niekoniecznie trzeba ich unikać. Jest wiele mitów dotyczących cholesterolu, ale jedno jest pewne - coraz więcej osób ma zwiększony poziom tego składnika we krwi. Warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań i poznać podstawowe fakty dotyczące cholesterolu we krwi oraz tego występującego naszej diecie.

Zapomniane warzywa cz. 1

Topinambur – zwany słonecznikiem bulwiastym, gatunek rośliny z rodziny astrowatych pochodzący z Ameryki Północnej. Rozpowszechniony jako roślina jadalna, pastewna i ozdobna...

Zapomniane warzywa cz. 2

Brukiew lub karpiel – roślina należąca do rodziny kapustowatych. Nie rośnie dziko, musi być uprawiana. Jest warzywem korzeniowym, powstałym w wyniku połączenia ze sobą kapusty liściowej i rzepy...

Analiza składu ciała

Jednym ze sposobów pozwalającym sprawdzić wpływ diety oraz poziomu aktywności fizycznej na nasze zdrowie jest analiza składu ciała, która bada przede wszystkim zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka. Analiza składu ciała (BIA) jest skutecznym narzędziem ułatwiającym jednoznaczne zdiagnozowanie nadwagi i otyłości.